Безумник иде по мраку

Говорих о томе како ”ковачи новога свијета”, безбожног и богопротивног, журно иду по слову Библије, али у супротном смјеру. И све оно што је Господ наложио да се чини, они се упиру да то наопачке окрену.


Кад Бог наређује да се рађамо и множимо, и рађањем да овладавамо земљом, они све чине да млади људи, кад остаре, оћелаве и од силног учења. стријепњи прилично поблесаве; кад до некакве докторске, адвокатске и којекакве друге ”престижне” дипломе дођу, онда им ни до чега више стало није колико до јурњаве за послом и каријером. Па их онда с лап-топовима и мобилним узјашу да и оно мало преосталог времена и живота из њих исциједе. А кад се, нажалост, све рјеђе, неко од њих и одлучи за брак, и ако би и хтјели дјецу да имају, једва да им је преостало мало времена и нешто снаге за једно једино дијете.


А за то вријеме они, до којих утицај ов их богобораца не допире, и који ни пет пара не дају на ”мудровања мудрих” о претијесној овој планети, они рађају двоцифрене бројке дјеце и поправљају јуначки статистикје о наталитету. Сада своје, младе и кршне, синове и кћери испоручују престарјелој Европи и отворено јој судбину најављују, да ће је скршити и преплавити.


Господ мушко и женско створи, а они сад измишљају неке нове врсте и категорије људске и тим својим измишљотинама трују душе јадне дјеце и збуњују их да почну да сумњају да су оно што јесу и да не знају у који нужник да закораче.


Сад их видимо како и почињу и педофиле тако приказују да би над њиховим судбинама тзребало плакати а не гвозденом – хтио сам рећи, некаквом другом – мотком по њима. (Чланак ББЦ: «Paedophiles need help, not condemnation – I should know” ”Педофилима треба помоћ а не осуда – ја то знам”, јуни 2017. Узгрједс буди речено; на истој страни гдје ова утицајна енглеска институција сузи над судбином педофила, објављују чланке којим бране некакву педерску порнографију (In defence of ‘chav porn) и промовишу женски педерлук међу омладином (This teen lesbian couple were just crowned Prom Queens)


Премного је оваквих примјера њиховог, у супротном смјеру, базања по Слову Божијем. Колико наредби Божијих, толико њиховог супротстављања Богу.


О ово, о чему сам намјеран да словим, ријетко ко доживљава као проблем те тако и та појава пролази неопажено.


Да би своју, настрану, вољу изнад Божије поставили, творци мновог (бес)поретка нису се морали мучити дугим читањем Библије него су пшодстицај за своја недјела нашли на самом њеном почетку.


У првој глави Светог писма описујус е стваралачки чинови Божији. Створи Бог видјела на своду небеском, ”да дијеле дан и ноћ; да буду знаци временима и данима и годинама”. (1. Мој. 1, 14) Међутим, ми сада видимо како људи, попут кртица и мишева слијепих, замјењују дан за ноћ, свјетлост за таму. Па кад би требало да су у дубоком, и здравом, сну, они се, у касне ноћне сате, на изласке спремају. ”Иду у живот”, како кажу, кад би требало, за мало времена, да устају и на посао да асе спремају. А када се јарко сунце рађа, и сва природа Божија се буди, они, исцрпљени од ноћног живота и грјешних уживања, падају у сановну несвјест.


Тога, нажалост, све више и међу нама има. Толико пута сам се освједочавао, кад сам домове свештао, ”јуначина мамина” син, у најбољим годинама, у вријеме кад би требало с крштеног свог посла да се враћа, он спава у замраченој својој соби и гласа од себе не даје.


Не вјерујем да је и ово помјерање времена случајно. Све те забаве, утакмице и глупости којекакве могле би се одржавати и раније; како је то, некада, било. На овај начин злотвори постижу двоструки погодак: од лезилебовића стварају армију зависних од свега и и свачега, и од свакога, а од дјецу, која се на књигу дају, или марљиво раде, и која за глупости снаге ни времена немају, као ”асоцијалне типове” из друштва искључују и све већи јаз између једних и других продубљују.


Преобилна је литература која говори о штетности ове појаве. ”Стручњаци кажу да су их изненадили обим, брзина и озбиљност штете које настају када је човек будан преко ноћи”, вели исти онај, по злу поменути, ББЦ. ”Људско тело има свој природни ритам или телесни сат по којем је намештено да спава ноћу и буде будно преко дана. Поремећај тога распореда има дубоке последице и доводи до ремећења температуре и лучења хормона, што се одражава на физичке способнмости тела и функционисање мозга. Научници су закључили да телесне функције, попут рада срца, бубрега и мозга постају неусклађене. То постаје временски хаос, као када бисте живели у кући која има сат у свакој соби, а онда ти сатови почну да показују различито време.”


То није по Божијој вољи. Господ изазива такве с питањем, да ли могу укинути завјет његов за дан и завјет његов за ноћ, ”да не буде дана ни ноћи за вријеме.” (Јер. 33, 20) Поредак Божији је, ипак, необорив, и они, који ”од ноћи начинише дан”, (Јов, 17, 12) те ”дању наилазе на мрак, и у подне пипају као по ноћи”, (Јов, 5, 14) чине то на своју штету и против свога здравља, душевног и физичког


”Безумни иде по мраку”, (Проп. 2, 14) вели Премудри Соломон. А пророк Исаија, по Божијем налогу, виче на оне ”који зло зову добро, а добро зло; који праве од мрака свјетлост, а од свјетлости мрак”. (Ис. 5, 20


Господ нас је дозвао из таме на чудесну свјетлост своју, (1. Петр. 2, 9) и, преко свога апостола, опомиње нас да владамо као дјеца свјетлости. (Еф. 5, 8


А ја, заједно с апостолом, позивам дјецу да не узимају учешћа у бесплодним дјелима таме. ”Јер је срамно и говорити о ономе што они тајно чине.” (Еф. 5, 11-12)